Kuchnia

Słono

Puszyste drobiowe z jabłuszkiem i marchewką, ozdobione zielenią

2 piersi z kury ok 180 g - oczyścić i pokroić w kostkę
1 szalotka - obrać i pokroić
1 jabłko ok 90 g - obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
1 marchewka ok 90 g - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka świeżo posiekanej natki
1 łyżeczka świeżo posiekanej kolendry
1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
1 jajko
sól ( u mnie selerowa) i pieprz
oliwa do smażenia (opcjonalnie)


Mięso, cebulę, jabłko, żółtko wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie domieszać startą marchew, natkę pietruszki, kolendrę, imbir i przyprawić pieprzem i solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie białko ubić na sztywno i delikatnie lecz dokładnie wymieszać z mięsem. Nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na średniej temp. Swoje kotleciki smażyłam na niskiej temp. bez tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation