Kuchnia

Słono

kuleczki z indyka w wiórkach kokosowych i sos satay

Składniki (na około 30 kuleczek):

- 700 g mielonego mięsa z indyka

- 250 ml mleczka kokosowego

- 130 g masła orzechowego

- 200 g wiórków kokosowych

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka imbiru

- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

- 1 łyżka brązowego cukru muscovado

- 1 czerwona cebula

- 80 g bułki tartej

- 100 g majonezu

- 1/2 limonki

- sól

- olej

Do rondelka wlewamy 200 ml mleczka kokosowego. Dodajemy 130 g masła orzechowego, sos sojowy, brązowy cukier, ostrą paprykę i imbir. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do rondla połowę. Całość wstawiamy na mały ogień i mieszamy, aż składniki się połączą, cukier rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy mięso, dodajemy pozostałe 50 ml mleczka kokosowego, bułkę tartą i drugą połowę posiekanej cebuli. Doprawiamy odrobiną soli. Do całości dodajemy około 50-100 ml gotowego sosu i wszystko razem mieszamy.

Z mięsa formujemy kuleczki, trochę większe od orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i podsmażamy lekko na patelni, na oleju. Podsmażone kuleczki przekładamy na blachę piekarnikową i pieczemy jeszcze przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Do pozostałego sosu dodajemy majonez i sok z połowy limonki. Mieszamy razem i podajemy jako dip do kuleczek.

Przepis i zdjęcie -> gruszkazfartuszka.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation