Kuchnia

Słono

Ryż z Ciecierzycą | Kulinarny Przepis Na ... Gotowanie w Wielkim Mieście

Składniki
brązowy ryż - 1 woreczek ( 100 g )
cebula - 1
seler naciowy - 4 łodygi
czosnek - 2 ząbki
mielony kumin - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny - 1
świeżo posiekana kolendra - 2 łyżki
oliwa -
ciecierzyca - 1 puszka
sól morska i świeży pieprz -
Sposób przygotowania
Ryż gotuję al dente, w posolonej wodzie, ok 25 minut .
Kiedy ryż się gotuje kroję cebulę, czosnek i seler w drobne krążki.
Podsmażam je na oliwie, aż zmiękną ok 10 minut.
Doprawiam kuminem i sokiem z cytryny. Dodaję ugotowany, lekko twardy ryż. Mieszam. Smażę na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Na koniec dodaję kolendrę i doprawiam solą i pieprzem. Podaję gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation