Kuchnia

Słono

Quiche

Składniki na ciasto:

170 g mąki pszennej
pół kostki miękkiego masła
1/4 szklanki wody
sól
szczypta suszonych ziół (oregano, rozmaryn lub mieszanka prowansalskich)


Pozostałe:
jedna duża cebula lub dwie mniejsze (może być też por)
boczek wędzony, gotowany, pokrojony w kostkę lub wędlina pokrojona w kostkę
dwa jajka
200 ml śmietany
150 gr tartego żółtego sera lub/i wiórek mozzarelli
warzywa (brokuł, papryka lub pieczarki)
natka pietruszki
sól
pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy do powstania jednolitej masy. Wody używamy tyle, aby składniki się połączyły. Po wyrobieniu odkładamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.



Po upływie tego czasu wykładamy masę na formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut.




Następnie cebulę podsmażamy na patelni wraz z boczkiem lub wędliną pokrojonymi w kostkę.
W międzyczasie w naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną i serami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.





Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę z boczkiem, a następnie zalewamy masą jajeczno- serową. W masę wciskamy pokrojone w kostkę warzywa. Ja akurat miałam pod ręką różyczki brokuła.
Zapiekamy całość ok. 20 minut, aż masa na wierzchu się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation