Kuchnia

Słono

Rozgrzewająca gulaszowa z orzechami

100 ml białego wytrawnego wina
1 pierś z kury (ok 200g) - oczyścić, przekroić wzdłuż, następnie pokroić w kostkę
220 g kiełbasy chorizo ( u mnie pikantna) - pokroić w plastry
1 strąk czerwonej papryki - oczyścić, pokroić w kostkę
1 strąk zielonej papryki - oczyścić, pokroić w kostkę
1 cebula - oczyścić, pokroić w kostkę
2 ząbki czosnku - posiekać
2 duże ziemniaki - obrać, pokroić w kostkę
1 duża marchew - obrać, pokroić w kostkę
100 g orzeszków ziemnych - uprażyć na suchej patelni
1-2 cebulki dymki do posypania - pokroić wedle uznania


Do garnka z teflonową powłoką wrzucić chorizo i na niskiej temp. (prog.2/9) wytopić tłuszcz. Domieszać cebulę z czosnkiem i smażyć przez 3 minuty. Zwiększyć temp na średnią ( prog 4/9) dodać pokrojone mięso, smażyć przez 6 minut, domieszać ziemniaki oraz marchew i smażyć kolejne 6 minut. Wrzucić papryką i zalać winem, przykryć i dusić 10 minut. Dolać 500 ml wody, gotować 10 minut (bez przykrycia). Domieszać orzeszki i sos. Do słoika po sosie wlać wodę pod zakrętkę, zakręcić, wstrząsnąć i wlać do garnka. Gotować przez 20 minut na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu.


Przepis i zdjęcie -> funandtaste.blogspot.co.uk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation