Kuchnia

Słono

Piadina

Składniki (na 6 placków):
- 250 gramów mąki pszennej (dwa kubki). Włoska mąką Tipo '00', lub mąka typu 500-550.
- duża łyżka smalcu lub ew. 70 - 80 ml oliwy z oliwek
- ok. 40 ml białego półwytrwanego wina
- ok. 40 ml wody (można użyć więcej wody zamiast wina)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli











Wykonanie:
1. Do robota kuchennego (możemy ciasto również wyrobić ręcznie) dodać mąke, sodę oczyszczoną, oliwę, wino i sól. Powoli dodawać wodę (tyle, aby ciasto dokadnie sie połączyło, ale nie było zbyt rzadkie i dało się wałkować).

2. Podzielić ciasto na 6 równych, małych części. Rozwałkować, bardzo cienko. Placki powinny być niemal przezroczyste.

3. Rozgrzać patelnię (do naleśników, lub dobrą patelnię teflonową) do bardzo wysokiej temperatury - bez tłuszczu. Położyć placek i przewrócić na drugą stronę gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza.

4. Ułożyć składniki, zamknąć (składając na pół), przytrzymać jeszcze kilka sekund na patelni i... delektować się cudownym smakiem!

http://kuchnia.it/przekaski/piadina_przepis_na_domowa_piadine.aspx
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation