Kuchnia

Słono

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

350 g zielonej soczewicy
300 g boczku wędzonego
ok 100 g dobrej kiełbasy
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz, oliwa z oliwek, papryczka chili w proszku
pietruszka




Przygotowanie:

Do Garnka nalewamy około 2,5 litra wody i gotujemy w niej boczek przez około 20 minut, po tym czasie boczek wyciągamy i kroimy w drobne paski. Gdy wyciągniemy boczek wsypujemy do wody soczewice, którą należy gotować około 30 minut, do soczewicy dodajemy obraną pietruszkę, seler, i połówkę cebuli, wszystko gotujemy. Po 15 minutach dodajemy do zupy 2 starte marchewki. Na 15 minut przed końcem gotowania zupy, podduszamy na patelni połówkę, pokrojonej drobno cebuli z pomidorami w puszce. Pomidory z cebulą dodajemy do zupy na jakieś ostatnie 5 minut gotowania.

Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i kiełbaskę i także dodajemy je do zupy na kilka minut przed końcem jej gotowania. Zupę solimy i pieprzymy, ja dodałam także trochę chili w proszku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation