Kuchnia

Słono

Gnocchi z trzema sosami

Składniki dla 6-8 osób (gnocchi):
- 1 kilogam ziemniaków o suchym miąższu
- 200 gramów mąki
- 1 małe jajko
- szczypta soli
Sos serowy:
- łyżka masła
- śmietanka 30% (ok. 100 ml)
- gorgonzola (ok. 40-50 gramów)
- sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
- 200 gramów pieczarek
- pół małej cebulki
- łyżka masła
- sól, pieprz
Sos z pesto:
- 40 gramów pesto genovese
- łyżka wody

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, dzięki temu nie będą chłonęły wody. Obrać ciepłe i pozwolić im trochę ostygnąć.

2. Rozgnieść ziemniaki (najlepiej prasą do ziemniaków). Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszać i zagnieść dokładnie.

3. Ciasto podzielić na mniejsze części, uformować z nich długie i cienkie (ok 1 cm. srednicy) rolki. Pokroić na małe kawałki (1-2 cm) i nadać im charakterystyczny kształt za pomocą widelca (tak jak pokazano na filmie).

4. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Gnocchi będą gotowe, gdy tylko wypłyną na powierzchnię wody.

Sosy:
- pieczarkowy: pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie półplasterki. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać do momentu w którym zaczną się rumienić, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku i wymieszać.

- serowy: przygotować według następującego przepisu.

- pesto: pesto po prostu rozmieszać z odrobiną wody. Można wykorzystać gotowe pesto lub przygotować je samemu: przepis na pesto genovese.


www.kuchnia,it
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation