Kuchnia

Słono

ZUPA CEBULOWA

12 małych cebul
1 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywny, oryginalnie zupę gotuje się na bulionie wołowym)
50g masła
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru brązowego
3-4 plasterki suszonych grzybów
sól, pieprz


bagietka + ser Gruyère



Cebule obrać i pokroić w cienkie pióra.

W garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać cebulę. Cały czas pod garnkiem ma być najmniejszy możliwy ogień. W kuchni elektrycznej ja całą zupę robię na pozycji 1.

Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek pokrojony w plasterki i brązowy cukier. Wszystko zamieszać i smażyć aż do momentu jak cebula zacznie się karmelizować i stanie się miękka w złotym kolorze. Cebulę trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliła.

Cały proces karmelizowania cebuli powinien trwać 0,5-1 godziny. Cebula przez ten czas zmniejszy swoja objętość o ok. połowę.

Nagrzać piekarnik do 160C.

Zalać cebulę bulionem i dodać suszone grzyby. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.

W tym czasie w piekarniku zrobić grzanki i zetrzeć ser.

Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation