Kuchnia

Słono

"Ziemniaczany przekładaniec"

Składniki:

6 dużych ziemniaków
500 g pieczarek
ok. 200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
1 duża cebula
100 -150 gram żółtego sera (ulubionego)
sól, pieprz, szczypiorek, łyżka oliwy





Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki, solimy je i dusimy do 10 minut.

Ziemniaki dokładnie obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiełbasę kroimy w talarki , ser ścieramy na tarce.

Zapiekankę układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Każda warstwa powinna wyglądać tak: Ziemniaki układamy tak by poprzednia warstwa nie prześwitywała przez nie, dokładnie je soli i pieprzymy, na ziemniakach układamy pieczarki z cebulą, następnie kiełbasę i ser. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, w przykrytym naczyniu około 30 minut. Można ją także upiec w kuchence mikrofalowej. Ostatnia warstwę sera żółtego dodajemy 10 minut przed końcem pieczenia by zbyt mocno się nie przypiekł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation