Kuchnia

Słono

Sałatka na podtrzymanie sił w ciągu dnia

Skład:
liście sałaty lodowej
1 pierś kurczaka
1 gruszka
cebula czerwona
garść pestek słonecznika
2 kromki chleba
oliwki zielone lub czarne
świeże pomidory pokrojone w kostkę/ koktajlowe
świeży ogórek pokrojony w plastry
ok. 200 g sera gorgonzola/ dor blue/ rokpol
300 g jogurtu greckiego
8-9 listków świeżej mięty
sól i pieprz


1. Wszystkie składniki myjemy, kroimy i dowolnie układamy na płaskim talerzu.

2. Pestki słonecznika prażymy na patelni.

3. Pierś kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w panierce i smażymy na patelni.

4.Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt grecki, liście mięty, kawałki sera gorgonzola i miksujemy blenderem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5. Kromkę chleba kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oliwy. Do smaku dodaję krople Maggi. Możemy również posypać grzanki ulubioną przyprawą (oregano, sól czosnkowa, papryka czerwona).

6. Tuż przed podaniem polewam sosem sałatę, posypuję grzankami i jem!

Przepis i zdjęcie -> makecookingeasier.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation