Kuchnia

dieta dukana przepisy

BISZKOPTY

Składniki na 24 dużych biszkoptów:
3 łyżki maizeny
2 łyżki drobno zmielonych otrębów (użyłam mieszanki pszenno-owsianej)
3 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia*

Przygotowanie
Białka ubić na sztywno. Żółtka razem ze słodzikiem ubić do białości**, dodać maizenę z proszkiem do pieczenia oraz otręby. Dodać białka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie na 1 blachę wchodziło 12 biszkoptów. Piec w 170 stopniach 12-15 minut (kontrolujcie pieczenie, żeby biszkopciki się nie przypaliły). Biszkopty podczas pieczenia rosną, niestety po upieczeniu-opadają. Od spodu są brązowe na górze niestety nie, ale to nie przeszkadza w ich smaku ;)
Smacznego!

* spróbujcie i najwyżej dodajcie więcej lub mniej słodzika;
** ważne jest, aby żółtka ubić dokładnie do białości a białka na sztywno, tak aby masa była gęsta, inaczej biszkopciki rozleją się podczas pieczenia. Użyłam jajek wielkości "L".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation