Kuchnia

dieta dukana przepisy

Bułka z otrębów

Składniki:
jajka [1 szt.] (duże)
sól [2 szczypty]
proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
mleko
mąka [3 łyżki] (czubate,mąka z otrębów)

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200'C.
W naczyniu/pojemniku który nadaje się do pieczenia w piekarniku, rozbijamy jajko, dodajemy czubate łyżki mąki z otrąb (owsianych lub mieszanych: owsiano-pszennych), proszek do pieczenia i sól. Mieszamy widelcem, na koniec dodajemy tyle mleka, by ciasto się rozrzedziło i miało konsystencję gęstego ciasta na naleśniki/gofry.

U mnie piekarnik rozgrzewa się dosyć długo, także zanim zdążę włożyć do niego ciasto, otręby wypijają część mleka,więc przed samym włożeniem do piekarnika dodatkowo masę rozrzedzam. Sprawdźcie, być może bedziecie musieli zrobić to samo.
Ciasto pieczemy przez 20min.
Bułkę z pojemnika wyciągamy jak trochę ostygnie. U mnie za pojemnik robi metalowy kubek, także najpierw muszę podważyć bułkę w paru miejscach, dopiero jak się odklei od boków i spodu - sama wyskakuje :)
Bułka w środku jest bardzo mięciutka, lekko wilgotna, trzeba uważać przy krojeniu.
Czasem dodaję do masy jakieś zioła suszone :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation