Kuchnia

dieta dukana przepisy

Pierogi z mięsem (dieta proteinowa)

Składniki:
otręby owsiane [25 łyżek]
jajka [1 szt.]
woda [75 ml]
pierś kurczaka [0.5 szt.]
cebula [1 ] (mała)
przyprawa warzywna
pieprz

Przygotowanie:
Farsz:
Pierś pokroić w mniejsze kawałki, ugotować w wodzie z warzywkiem, cebulkę przysmażyć na wodzie, żeby była miękka. Zmielić mięso i cebulę, doprawić do smaku pieprzem, warzywkiem, jak kto woli.

Ciasto:
Ugnieść ciasto jak na pierogi, trochę otrąb zostawić na podsypkę, żeby ciasto nie lepiło się podczas wałkowania. Rozwałkować, szklanką zrobić kółka, następnie do środka dawać łyżeczkę farszu, delikatnie sklejać. Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę, delikatnie pomieszać, gotować 5 minut na małym ogniu. Podawać z cebulką przysmażoną na wodzie. Na PW pierś można ugotować z marchewką, pietruszką, selerem i dodać zmielone do farszu. Mi ciasto wyszło trochę twarde i dziury porobiły się w pierogach, ale o dziwo podczas gotowania nic nie wyleciało. Pierogów wyszło 14, w efekcie końcowym została mi 1 łyżka otrąb, czyli zużyłam 24 łyżki, tak więc wg moich obliczeń dziennie można zjeść tylko niecałe 2 pierożki. Dodatkowo mamy pyszny nietłusty rosołek :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation