Kuchnia

kuchnia

Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku

2 cukinie
2 piersi z kurczaka
boczek wędzony w plastrach około 12 sztuk
tymianek
oliwa z oliwek
pikantny ketchup
2 ząbki czosnku
sol
pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy wzdłuż tak, by uzyskać 12 paseczków z 2 piersi. Mięso lekko rozbijamy. Odstawiamy je do miseczki, zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę pikantnego ketchupu, świeży tymianek i czarny pieprz oraz rozgnieciony czosnek. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, a potem za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. W garnku gotujemy wodę z odrobina soli i wkładamy do wrzątku cukinie do 1 minuty. Następnie przelewamy ja zimna woda. Odsączamy i osuszamy. Z kurczaka, cukinii i boczku robimy roladki. Zaczynamy od boczku, na niego kładziemy plaster cukinii. Jeśli plastry są zbyt małe lub krótkie to kładziemy po 2 plastry. Na cukinii układamy plaster kurczaka, a potem wszystko dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy patyczkiem do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki grillujemy do chwili, aż boczek ładnie się przyrumieni, a kurczak nie będzie surowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation