Kuchnia

kuchnia

Pasztet z soczewicy, warzyw
i słonecznika
(proporcje na foremkę 1kg.)

Do wykonania pasztetu będą nam potrzebne:
Soczewica czerwona- 1 szkl.
Cebula-2 szt.
Marchewka-2szt.
Seler naciowy 3 łodygi lub kawałek zwykłego
Czosnek-2 ząbki
Natka pietruszki- 3łyżki posiekanej
Słonecznik- 1/2 szkl.
Patki owsiane- 1/2 szkl.
Słodka papryka – 1łyżka
Majeranek -1 łyżka
Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
Listek laurowy- 2szt.
Olej-1/4 szkl.
Sól-1 łyżeczka

Soczewice ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min.(nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min, odcedzić.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na ¼ szkl. oleju, dodać marchewkę i selera , dusić pod przykryciem przez 10 min.

Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180 C przez około 45-60min. aż będzie przypieczony
z wierzchu ,a boki pasztetu oddzielą się od foremki.

Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Można go przechowywać w lodówce przez tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation