Kuchnia

kuchnia

Placki z cukinii i ziemniaków
Potrzebujemy:


2 średniej wielkości cukinie
3 średnie ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Dodatkowo

3-4 łyżki kremowego serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
łyżka ziół prowansalskich


Od czego zacząć? Oczywiście od cukinii. Nie musicie jej koniecznie obierać wystarczy ją dokładnie umyć, a dodatkowo Wasze placuszki zyskają trochę koloru. Przekrójcie ją na pół i przy pomocy łyżki wybierzcie nasiona i ich gąbczastą otoczkę znajdujące się w środku. Zetrzyjcie cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie oprószcie solą, wymieszajcie i odstawcie na sitku na minimum pół godziny. W tym czasie cukinia zmięknie i puści sporo wody.

Ziemniaki obierzcie i też zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do nich cukinię,którą wcześniej jeszcze dodatkowo wycisnęliście w rękach (poczujecie kiedy będzie sucha). Dodajcie mąkę, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodajcie również roztrzepane jajko.Wszystko dokładnie ze sobą wymieszajcie. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby dodajcie więcej mąki. Spróbujcie również czy odpowiada Wam ilość soli.

Na patelni rozgrzewamy olej. Uważajcie jednak z jego ilością, bo cukinia jest jak gąbka i wciągnie niemal każdą ilość tłuszczu. Na mocno rozgrzany olej wykładajcie łyżką dosyć grube placuszki. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni wyłóżcie je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki podajemy na gorąco, razem z dipem, który powstał ze zmiksowania serka z czosnkiem i ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation