Kuchnia

kuchnia

Karkówka w zupach (cebulowej i borowikowej) -

1. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

2. Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.

3. Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation