Kuchnia

kuchnia

Pizza jak z Pizza Hut

Na ciasto będziesz potrzebował następujących składników. Z poniższych składników powinny wyjść 3 grubsze pizze o średnicy ok. 30 cm każda.

4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)
1/4 kostki drożdży (25 gramów z 100 gramowej kostki)
5 łyżek oliwy
2 szklanki wody
szczypta cukru
łyżka soli

Przygotuj zaczyn
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do szklanki dodajemy ¼ kostki drożdży, szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek wody. Rozrabiamy, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.

Aby nie przegapić momentu w którym zaczyn za bardzo wyrośnie i wyleje się z naczynia, możesz szklankę z zaczynem wstawić do misy w której będziesz wyrabiać ciasto.

Zagnieć ciasto
Do dużej misy wsypujemy i mieszamy łyżką mąkę, aby ją lekko napowietrzyć. Jeśli masz przesiewacz do mąki, użyj go.

Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn.

I wyrabiamy! Ideą jest taki ruch rąk, żeby jak najbardziej “napowietrzyć” ciasto. Najlepiej zarabiać ciasto od zewnątrz do środka, tak jakbyśmy nalewali chochlą zupę. Gdy ciasto z zewnątrz zagarniemy do środka,
W między czasie dodajemy wodę. Najlepsza konsystencja to taka, w której ciasto jest miękkie i “odchodzi” od rąk. Są trzy możliwe zakończenia wyrabiana ciasta:

Pod koniec zarabiania dodajemy sól oraz oliwę.

Odstaw do pierwszego i drugiego wyrośnięcia
W idealnym świecie w którym mamy mnóstwo czasu na wszystko i planujemy z dużym wyprzedzeniem, powinno wyglądać to tak:

ciasto idzie do lodówki nawet na 24 godziny do wyrośnięcia,
po tym czasie zostaje zarobione raz jeszcze i podzielone na 3 kulki
kulki wędrują na kolejne 24 godziny do lodówki
I gotowe:-) 48 godzin w lodówce dla ciasta drożdżowego to bardzo dobry czas, aby drożdże przetrawiły co jest do przetrawienia. Dzięki temu ciasto jest lekkostrawne, nie śmierdzi drożdżami i jest chrupiące.

Jeśli masz mniej czasu, np. 24 godziny, możesz zrobić tak:

ciasto idzie do lodówki na 2-3 godziny do wyrośnięcia
zarabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na 3 kulki
kulki idą do lodówki i czekają do kolejnego dnia
Jeśli masz dosłownie kilka godzin, zrób to tak:

ciasto idzie w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia
zarabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na 3 kulki
kulki idą do lodówki na pozostałą część czasu
W standardowym przepisie na ciasto sugeruję podział ciasta na kulki o wielkości pięści. Ponieważ celem jest osiągnięcie grubszego ciasta, takiego jak w Pizza Hut, proponuję uformować kulki trochę większe niż pięść:-) Zresztą jak podzielisz całe ciasto na 3 równe części – powinno być ok.

Rozwałkuj ciasto
Rozwałkuj ciasta na grubość ok. 5 – 10 mm. Ciasto na pizzę jak Pizza Hut powinno być 2x grubsze niż w przepisie na pizzę na cienkim cieście. Jeżeli wychodzi Ci zbyt cienkie, weź następnym razem więcej ciasta lub rozwałkuj na mniejszą powierzchnię.
Przenieś rozwałkowane ciasto na wysmarowaną oliwą blachę (jeśli na niej pieczesz), podlej z wierzu oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ½-1 godziny.
Tym ciepłym miejscem, w którym ciasto podrośnie, może być Twój piekarnik. Nastaw go na temperaturę 50 – 60º Celsjusza, wyłącz i wsadź tam rozwałkowane ciasto. Wtedy wyrośnie nawet szybciej niż w podane powyżej ½ godziny.
Nałóż składniki
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Na ciasto nałóż sos pomidorowy oraz składniki, a następnie posyp serem. Przepis na sos pomidorowy jest bajecznie prosty i w szczegółach znajdziesz go tu. Potrzebujesz:

2 puszki pomidorów,
garść bazylii,
¼ szklanki oliwy,
szczyptę soli,
szczyptę cukru
oregano (lub zioła prowansalskie)
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Włóż do pieczenia
Wsadź do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę (220 – 250 stopni Celsjusza). Piekarnik możesz nagrzewać nawet pół godziny. Piecz pizzę przez 4-5 minut. Za pierwszym razem doglądaj pizzy i sprawdzaj czy się nie przypala. Bardzo łatwo o przypalenie przy takiej temperaturze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation