Kuchnia

kuchnia

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 5 brązowych pieczarek
- 1 cebula biała
- 2 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 plaster masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- 2 listki laurowe
- sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli, około 2 łyżeczek cukru oraz listki laurowe i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na maśle. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz ze szczyptą ostrej papryki oraz majeranku. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.

4. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation