Kuchnia

przepisy dietetyczne

Owsiane naleśniki z twarogiem i owocami

Wartość kaloryczna wszystkich naleśników(bez owoców i płatków migdałowych) : 658kcal
Białko: 48g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 80g

Wartość kaloryczna jednego naleśnika: 164,5kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 4,25g
Węglowodany: 20g

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki owsianej
2 spore łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki cukru (u mnie fruktoza)
parę kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
łyżka płatków migdałowych
owoce: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
100 g chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie
Zmiksować na jednolitą masę jajka, mąki, mleko, łyżeczkę cukru, ekstrakt i szczyptę soli. Rozgrzać patelnię i porcjami nakładać ciasto na patelnię, pierwszy naleśnik może wyjść nieudany. Jeśli nie macie nieprzywierającej patelni, to trzeba użyć niewielką ilość tłuszczu do ich smażenia. Twaróg pomieszać z jogurtem, łyżeczką cukru i paroma kroplami ekstraktu waniliowego. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym twarogiem, zawinąć, posypać owocami i uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation