Kuchnia

kuchnia

Domowa ricotta z serwatki


Składniki na około 150-200g ricotty:

4 litry serwatki po serze podpuszczkowym (np. bundz)
sok z 3/4 cytryny
Serwatkę podgrzać do 95 stopni (nie zagotowywać), w tej temperaturze dodać sok z cytryny i wymieszać. Efekt krzepnięcia powinien być natychmiastowy. Zmniejszamy ogień i nie zwiększając temperatury mieszamy 5 minut. Wyłączamy gaz i ostudzamy. Ostudzoną serwatkę ze skrzepem przelewamy przez gazę do foremki do ricotty lub na sitko, przykrywamy gazą i dociskamy czymś ciężkim (u mnie słoik z konfiturą). Gotowe po jakiejś godzinie. Ricotta to delikatny smarowny serek, którego możecie używać jako dodatku do deserów, pierogów, makaronów czy po prostu na kanapki. Można ją przyprawiać i na słodko i na wytrawnie :) Jak widzicie, serowarstwo do bardzo prosta sprawa, przynajmniej na razie ;)

Aha! Ilość uzyskanej ricotty można zwiększyć dodając do serwatki np. litr pełnotłustego mleka, ale ja mleka już nie miałam i nie zależało mi na ilości, a na wykorzystaniu serwatki do końca :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation