Kuchnia

Kulinaria

Gulasz wieprzowy z wędzonką oraz pieczarkami

„SKŁADNIKI :

– 900 g karczka wieprzowego
– 210 g cebuli
– 250 g pieczarek
– 10 g czosnku
– 100 g smalcu
– 390 g boczku wędzonego
– 65 g skórek wieprzowych ( mam w zamrażarce gotowe porcje. Wcześniej ugotowałam , zmiksowałam i zamroziłam POLECAM!)
– 250 g bulionu mięsno-warzywnego
– przyprawy ( pieprz , suszone zioła – ja dodałam cząber, ang. ziele, liść laurowy)

Łączna waga składników – 2175 g.

BTW w całej potrawie przed ugotowaniem :

– B : 205,55
– T : 498,20
– W : 66,67

.

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na dość dużym ogniu, żeby się szybko zamknęło. Będzie smaczniejsze.

Dodać pokrojony boczek i dusić pod przykryciem aż mięso będzie na wpół miękkie.

Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony czosnek.

Dalej dusić pod przykryciem kilka minut.

Dodać przekrojone na pół pieczarki , dolać bulion i skórki. Dusić pod przykryciem około 40 min. Mniej więcej w połowie duszenia zdjąć pokrywkę i odparować bulion.

Waga całej potrawy po ugotowaniu -1310 g

BTW w 100 g po ugotowaniu:

B = 205,55 : 13,10 = 15,69 g
T = 498,91 : 13,10 = 38,08 g
W – 66,67 : 13,10 = 5,08 g

B : T : W =1 : 2,43 : 0,32″

Boczek duszony z kiszonymi ogórkami

Było:

– 500 g surowego boczku
– 100 g wędzonego boczku
– 10 g smalcu
– 250 g kiszonych ogórków
– 100 g cebuli
– 2 x 200 g wody
– 10 g czosnku
– ziarna kolendry, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– 200 g ziemniaków

Surowy boczek (bez skóry) pokroiłam na spore skwarki w słupki i obsmażyłam na 10 g smalcu, następnie zaś dodałam do niego 200 g wody oraz pokrojony w kostkę boczek wędzony (bez skóry) i na małym ogniu udusiłam pod przykryciem do miękkości. Woda odparowała. Na tłuszczu – nie było go wiele – jaki pozostał na patelni zeszkliłam cebulę.

W garnku ugotowałam starte na dużych oczkach kiszone ogórki – na 200 g wody, która też w znacznej części odparowała. Dodałam do nich uduszony boczek, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Wszystko dusiłam jeszcze pół godziny na małym ogniu. Na koniec zawartość garnka ważyła 840 gram.

W międzyczasie w odzielnym garnku ugotowałam 200 g ziemniaków, które – gorące – rozgniotłam widelcem na talerzu i by całość zagęścić dodałam do boczku z ogórkami. Jak w kapuście olczańskiej :)

W 100 g gotowej potrawy było:

– B = 6,47 g
– T = 29,69 g
– W = 4,22 g

– B : T : W = 1 : 4,5 : 0,6

Do swojej porcji dołożyłam trochę czerwonej papryki, dwa kółeczka :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation