Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Brokuły to zdrowe i niskowęglowodanowe warzywo, dlatego powinno często gościć na naszych stołach. Dzisiaj proponuję zapiekankę z brokułów i mięsa mielonego w sosie śmietanowo-serowym. Prosty, szybki i pyszny obiad lub lunch. Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka (można dać mielone mięso wieprzowe lub mieszane - przyp.red.)
1 duży brokuł
1 cebula
2 jajka
200 ml śmietany 18% (dla optymalnych lepiej 30% - przyp.red.)
120 g sera żółtego
sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz (masło klarowane/smalec/olej kokosowy)

Brokuły blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i następnie zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone i doprawić przyprawami do smaku. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos serowy: ser wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać 2 roztrzepane jajka i przyprawić solą oraz pieprzem. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, a następnie brokuły. Całość zalać sosem serowym. Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Aby ser był mniej zrumieniony, należy piec przez 20 minut pod przykryciem, a ostatnie 10 minut odkryte.
Orientacyjnie w 100 g potrawy:
Białko 10,4 g
Tłuszcz 14,9 g (bez tłuszczu do smażenia)
Węglowodany 2,4 g

Stosunek B : T : W 1 : 1,4 : 0,2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation