Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

CHIPSY ZE SKÓREK

Tym razem coś dla tych wszystkich, którym brakuje chipsów 🙂 W pełni zgodne z LCHF nsturalne, chrupiące, smaczne i zdrowe chipsy niczym prażynki. Wykonane ze skórek wieprzowych nie zawierają skrobi, sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku czy konserwantów 🙂 Przygotowanie nie wymaga zbyt dużo pracy, praktycznie robią się same, ale jest rozciągnięte nieco w czasie i trzeba na nie poczekać kilka godzin, ale naprawdę warto 🙂 Takie chipsy można przechowywać w suchym miejscu i wykorzystywać także rozkruszone jako panierkę lub dodatek do hamburgerów itp.
Składniki:

1,5 kg skór wieprzowych cienko odkrojonych z boczku, podgardla lub pachwiny
smalec
sól
opcjonalnie inne przyprawy np pieprz, czosnek, papryka, tymianek, oregano itp.
Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości.
Tak przygotowane skóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki.

Skórki suszyć przez 5 godzin w temperaturze 120°C (termoobieg) z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki by sienie zamknęły 😉

Skórki po tym czasie powinny stwardnieć.
W rondelku rozgrzać tłuszcz w takiej ilości by smażyć w tzw. głębokim tłuszczu. Jednorazowo wrzucać tylko kilka sztuk ponieważ chipsy mocno rosną podczas smażenia.
Ciepłe chipsy posolić i/lub użyć przypraw takich jak papryka, czosnek, tymianek, oregano itp. by uzyskać ulubioną wersję smakową 😉
im cieńsze tym lepiej.

Smacznego! 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation