Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

pierogi optymalne
Skład ciasta:
7 żółtek
10 dkg mąki
"kropla" wody
Wyrobić tradycyjnie ciasto.Porcja ta zawiera B.32,0 g T.51,3 W.73,6
W/w wartości należy podzielić przez ilość pierogów/nam wyszło 25/
Farsz np. na ruskie
25 dkg ziemniaków
25 dkg sera białego tłustego
10 dkg cebuli
15 dkg smalcu
sól,pieprz do smaku
W/w porcja posiada B.50,5 T.174,9 W.56,o
I , j/w-należy to również podzielić na ilość pierogów /u nas równo 25 szt/
Oczywiście nie będę się rozpisywał o technice wykonania--w końcu to nasza potrawa.
Przy 25 szt -jeden pierożk posiada B3,3 T.9,0 W.5,2
Po dwuletniej przerwie bezpierogowej potrafiłem zjeść na raz aż 6 szt,ale długoletnia żarłoczność dała w tym momencie upust i w przeciągu następnych kilkunastu min,dołożylem jeszcze 3.Póżniej żałowałem.
Dla porównania podam tylko,żę w/w wcześniej musiałem spałaszować min 15 i tak za chwilę byłem głodny.
Oczywiście z w/w ciasta żona robi wszystkie inne pierogi na które przygotuje jej odpowiedni farsz.
Robimy z niego również makaron,ktory po ugotowaniu mrozimy w porcje/15 dkg na 2 osoby/,a po ugotowaniu wychodzi go--60 dkg, co nietrudno wyliczyć ,żę 10 dkg to B.5,3 T.8,6 W.12,2
W takim też przypadku nasza chętka np. na zupe pomidorową z makaronym jest załatwiona w 10 min.

Pierożki wątróbkowe
Ciasto:
20 dkg mąki
14 zółtek
kilka kropel wody
Farsz:
50 dkg krótko obgotowanej, lub duszonej wątróbki
30 dkg cebuli
3 dkg suszonych prawdziwków
15 dkg smalcu
sól, pieprz majeranek

Grzyby namoczyć nieco wcześniej i ugotować. Celubę zeszklić na smalcu.
Zmielić pokrojoną i obgotowaną wątróbkę razem z grzybkami i cebulą-dodać wszystek tłuszcz. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem-ma być pikantnie-farsz gotowy.
Ze składników j.w. wyrobić ciasto i lepić,lepic. Z tym , że lepienia nie ma duzo , bo nam wyszło tylko 44 sztuki.
Ugotować tradycyjnie.
Całość Białka to 185,6g
Tłuszczu 262,7g
Węglow. 197,8g
podzielić na ilość wyrobionych sztuk i wszystko jasne.
W naszym przypadku 1 pierożek to B 4,2 T 6.0 W 4,5
1:1,4:1,1
W potrawie nie ujęto tzw. omasty/okrasy-może być wytopiony boczek , lub smażona cebulka na smalcu-dużo!!!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation