Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

SErnik spód z wiórków kokosowych
Spód:

* 200 g wiórków kokosowych
* 7 łyżek stopionego masła
* ok 8 - 10 plastrów ananasa

Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.

Pierwszy raz piekłam sernik przy użyciu samych białek. Wydawałoby się, że będzie wyczuwalna różnica między tym z całymi jajami a tym z białkami, okazuje się że nie ma żadnej. Może tylko kolor, sernik jest śnieżno biały. Do jego upieczenia zmusiła mnie poniekąd sytuacja, ponieważ w lodówce miałam niewykorzystane białka po robieniu lodów. Ostatnim razem upiekłam beziki, a teraz przyszła kolej na sernik. Szczerze mówiąc ciekawa byłam jak będzie smakował. Nie rozczarował mnie i wyszedł pyszny. Zrobiłam truskawki w żelu, chociaż równie dobrze użyć można innych owoców. Polecam więc dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z białkami lub mają je zamrożone.

Składniki na spód:

180 g ciastek pełnoziarnistych digestive z gorzką czekoladą
60 g masła, rozpuszczonego
Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem do uzyskania masy przypominającej mokry piasek. Można również zmiksować w blenderze.

Formę tortową 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wyłożyć masę. Wykleić równo całe dno i uklepać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:
B 7,1 T 8,4 W 14,8

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie
300 ml śmietany kremówki 36 %
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników ( nie ma potrzeby długiego miksowania i napowietrzania masy, ponieważ sernik mocno opadnie po upieczeniu ). Masę wylać na wcześniej przygotowany i schłodzony spód.

Piec w 150º C przez ok. 50 minut aż sernik będzie ścięty i sprężysty. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem chłodzić 12 godzin w lodówce.

Frużelina truskawkowa:

250 g truskawek
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka
1 łyżka soku z cytryny
Truskawki z cukrem umieścić w małym garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i gdy owoce puszczą dużo soku. Jeśli chcemy bardziej miękkie owoce gotujemy trochę dłużej. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika.

Listek żelatyny zalać wodą do jego przykrycia i odczekać 5 minut aż napęcznieje. Odcisnąć z wody i wmieszać w owoce. Żelatynę w proszku zalać niewielką ilością wody i poczekać 10 minut do napęcznienia. Umieścić w garnuszku na palniku i mieszać do jej rozpuszczenia, nie gotować. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z owocami. Można najpierw zahartować niewielką ilością owoców, aby uniknąć wytworzenia się grudek.

Frużelinę przestudzić i schłodzić w lodówce. Wyłożyć na sernik przed podaniem.

Smacznego!!! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation