Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Kremowa kawa z awokado:
1 duże, dojrzałe awokado
100 ml skondensowanego mleka słodzonego (niepełne pół szklanki)
200 ml wrzątku (niepełna szklanka)
3 płaskie łyżeczki kawy (u mnie zbożowa Inka z błonnikiem)
1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: melasa lub syrop daktylowy

We wrzątku rozpuszczamy 3 płaskie łyżeczki kawy Inki. Odstawiamy. Awokado wydrążamy łyżeczką, wyrzucamy pestkę i blendujemy za pomocą ręcznego blendera wraz z mlekiem skondensowanym i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Zaczynamy powoli, cienką strużką dolewać kawę ciągle miksując blenderem (nie trzeba jej studzić). Przelewamy napój do dwóch filiżanek lub jednej wysokiej szklanki. Wierzch możemy ozdobić melasą lub syropem daktylowym. Od razu podajemy. W wyjątkowo ciepłe dni kawę możemy podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu. Jeśli lubicie, kawę można podać także z odrobiną cynamonu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation