Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

KAKAOWY PUDDING CHIA Z MALINAMI
składniki na 2 porcje
Składniki na pudding kakaowy:
250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
4 łyżki nasion chia
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki kakao

Składniki warstwy malinowej:
1/2 awokado
200 g malin
4 daktyle bez pestek

Do dekoracji:
kilka malin i jeżyn
garść pistacji
łyżka kruszonego ziarna kakaowca

Zaczynamy od przygotowania warstwy kakaowego puddingu - przyprawy i kakao mieszamy w miseczce, dodajemy chia i zalewamy całość mlekiem. Mieszamy dokładnie, by pozbyć się grudek. Miseczkę wstawiamy do lodówki, by chia napęczniały, a pudding zgęstniał, powinno to zająć około 30 minut, jeśli nie, chowamy z powrotem do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation