Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

kokosowa panacotta
składniki (2 porcje):


160 ml mleka kokosowego


200 ml kremówki 30%


mleko z 1 kokosa


5 g żelatyny/agar-agar


40 g cukru




Żelatynę umieścić w dużej, szklanej lub metalowej misce i zalać 1 łyżką zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko kokosowe, mleko z kokosa, cukier oraz kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników cały czas mieszając. W tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać cienkim strumieniem mieszankę mleczną mieszając energicznie rózgą. Dokładnie wymieszać. Całość przelać do foremek (ja użyłem filiżanek), odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie do lodówki na ok. 6 godzin. Wyjąć z foremek i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation