Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

straciatella
składniki na 3 porcje:


200 ml kremówki 30 lub 36%


250 g mascarpone


2 łyżeczki żelatyny


2 łyżeczki zimnej wody


2 łyżki gorącej wody


3-4 łyżki cukru pudru


2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii


ok. 80 g gorzkiej czekolady




Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania kremu. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksować. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę wlać do ubitej masy i dobrze połączyć. Na koniec wsypać posiekaną lub startą, na grubych oczkach tarki, czekoladę, wymieszać. Mae ranty o średnicy ok. 6-8 cm posmarować od wewnątrz cienką warstwą oliwy. Gotową masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Po stężeniu deser wyjąć na talerzyk, udekorować grubo siekaną czekoladą i podawać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation