Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Desery "Raffaello" Składniki na 6-8 deserów:

kokoski z TEGO przepisu (2 białka, 100g cukru + 50 g wiórków kokosowych + wiórki do obsypania z wierzchu)

500 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 tabliczka białej czekolady

opakowanie płatków migdałowych

uprażone wiórki kokosowe pozostałe na blaszce po pieczeniu kokosków

+dodatkowo można dodać płatki kokosowe, blanszowane migdały, lody śmietankowe

do dekoracji oryginalne pralinki raffaello



Robienie kokosków jest łatwe i przyjemne. Można upiec je nawet tydzień przed planowanym podaniem deserów. Upiekłam je z TEGO przepisu. Połowę ciasteczek wypiekłam na biało, drugą połowę pozostawiłam w piekarniku na dodatkowe 10 minut, a temperaturę podniosłam do 150 stopni C, by upiekły się na złoto.



Przygotowanie deserów. Na patelni uprażyć na złoto płatki migdałowe, wystudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Białą czekoladę posiekać lub potrzeć i wymieszać z bitą śmietaną. Nakładać do pucharków naprzemiennie krem, kokoski białe i złote, uprażone płatki migdałów (dodatkowo można dodać płatki kokosowe, blanszowane migdały, uprażone wiórki kokosowe, gałkę lodów śmietankowych). Z wierzchu ułożyć pralinkę raffaello.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation