Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Planeta Smaku: Batoniki z masłem orzechowym, bananem i czekoladą
Składniki na 6 batonów:

◾Spód:
◾50 g mąki kokosowej
◾50 g mąki owsianej (lub płatków zmielonych w blenderze)
◾2 łyżki ksylitolu
◾50 g oleju kokosowego
◾1 jajko
◾szczypta soli
◾Nadzienie:
◾5-6 łyżek masła orzechowego
◾1 duży lub 2 małe banany
◾Polewa:
◾60 g gorzkiej czekolady
◾olej koko
◾garść orzechów do posypania batonów

Mąki wymieszać z ksylitolem i solą. Dodać olej kokosowy i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować je na wymiary keksówki o dł. 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można także wylepić dno foremki ręcznie). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

Upieczony spód posmarować masłem orzechowym. Banana obrać, pokroić na 3 części i przekroić każdą na pół. Kawałki bananów układać płaską stroną na warstwie masła orzechowego, jeden obok drugiego. Pokroić nożem tak, by na każdego batona przypadał jeden kawałek banana.
Czekoladę roztopić z oleju koko. Oblać nią batony (najlepiej zanurzać je w czekoladzie z każdej strony). Gotowe batony obsypać pokruszonymi orzechami i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation