Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

oszukana kawa
warstwa mleczna:

120 ml mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki zimnej wody




Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Mleko oraz cukier podgrzewać w rondelku do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Otrzymaną miksturę spienić spieniaczem do mleka lub przy pomocy miksera, a następnie przełożyć po 1/4 na dno szklanek i wstawić do zamrażarki aż stężeje. Resztę mleka odstawić. W tym czasie przygotować warstwę kawową.




warstwa kawowa:

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

280 ml kremówki 30%

280 ml mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

2 łyżki zimnej wody




Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mleko oraz kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wystudzenia na ok. 20 minut. Kiedy mikstura przestygnie przełożyć ją (ostrożnie, po 1 łyżce) na stężałe mleko w szklankach. Ponownie wstawić do zamrażarki aż stężeje (ok. 15 minut). Jeśli pozostałe, spienione mleko stężało, podgrzać je lekko do rozpuszczenia, ponownie spienić i przełożyć na wierzch każdej szklanki. Schłodzić do stężenia. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation