Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

###Domowe batoniki mleczne

Składniki
◾1,5 szklanki mleka pełnego w proszku (to około 175g) zamienić na białko serwatkowe
◾1/4 szklanki mleka
◾1 łyżka cukru
◾100 g masła w temperaturze pokojowej
◾100 g czekolady mlecznej
◾50 g czekolady deserowej


Wykonanie

Masło ubijamy na biały puch mikserem, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilę, wlewamy mleko, miksujemy, a następnie dodajemy mleko w proszku, po łyżce, każda porcję łącząc dokładnie z masą. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę, aby pozbawić masę grudek.

Szklane lub ceramiczne prostokątne naczynie o wymiarach około 12×16 cm (lub inne o zbliżonej pojemności) wykładamy folią do żywności.

Masę przekładamy do naczynia, wygładzamy, szczelinie zawijamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut albo do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, masę mleczną kroimy na 10 kawałków, które rozkładamy w równych odstępach na folii na tacy czy talerzu, który łatwo będzie później umieścić w lodówce.

Na wierzch każdego kawałka masy mlecznej przekładamy odrobinę czekolady i rozsmarowujemy nożem na cienką warstwę. Gdy pokryjemy wszystkie, zaczynamy dekorować boki, w tym celu nabieramy czekoladę na czubek noża i rozprowadzamy na bokach. Odrobina czekolady powinna pozostać w miseczce na pokrycie spodu batoników, przedtem jednak musimy je schłodzić w lodówce przez około 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy polewa zastygła – jeśli tak, odwracamy batoniki i rozprowadzamy czekoladę na spodzie.

Wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 h – wtedy czekolada powinna już zupełnie stężeć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation