Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

składniki:


4 łyżki nasion chia
200ml mleczka kokosowego
2 łyżki puree z dyni
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki kardamonu
skórka otarta z połówki cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich i nerkowców

opcjonalnie: 2-3 łyżki syropu daktylowego do polania na wierzchu



wykonanie:



1. Mleko, puree z dyni, skórkę oraz sok z cytryny, cynamon, kardamon oraz miód umieszczamy w jednym naczyniu i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli puree z dyni nie miało idealnie gładkiej konsystencji można całość zmiksować blenderem.

2. Następnie dodajemy nasiona chia i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Raz na jakiś czas można przemieszać całość, aby nasionka nie posklejały się i równomiernie wchłaniały płyn.

3. Gdy pudding osiągnie pożądaną konsystencję wykładamy go do pucharków i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation