Kuchnia

kuchnia wege

Kopytka z burakami przepis Olga Smile

JAK ZROBIĆ KOPYTKA Z BURAKAMI TRADYCYJNE
SKŁADNIKI POTRZEBNE NA KLUSKI KOPYTKA:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 spore upieczone i wystudzone buraki
2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jaja
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KLUSEK KOPYTKA:
Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
Buraki obieram, ścieram na tarce.
Ziemniaki łączę z mąką pszenną, burakami, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę.
Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną
Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
Wyławiam łyżką cedzakową i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation