Kuchnia

kuchnia wege

kotleciki z ziemniaków, groszku i szpinaku


SKŁADNIKI
1 cebula, 2 ząbki czosnku,
2 średnie ziemniaki,
2 szklanki mrożonego groszku,
1,5 szklanki posiekanego drobno, świeżego szpinaku,
2 łyżki maki kukurydzianej,
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta tymianku,
1/4 łyżeczki czarnuszka,
sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE
1
Ziemniaki ugotować w mundurkach,

2
Groszek ugotować w osolonej wodzie.

3
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać szpinak i dusić do momentu aż zmieni strukturę (zwiotczeje).

4
Ugotowany groszek i ziemniaki ugnieść na masę tłuczkiem ( to nie ma być całkiem gładka masa). Potem dodać uduszony szpinak z cebulką i czosnkiem, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy.

5
Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki.

6
Odstawić je na 20 minut do lodówki, a następnie upiec lub usmażyć. Kotlety są delikatne tak że po upieczeniu/ smażeniu należy dać im „odpocząć” kilka minut i dopiero podawać.

NOTATKI
Groszek i ziemniaki powinny być dokładnie odsączone z wody.
Masa groszkowo-ziemniaczana powinna być zwarta,a ulepione kotlety nie powinny się rozlatywać.
Gdyby jednak z jakiegoś powodu kotlety rozpadały się należy dodać nieco więcej mąki.
Jeśli będziecie je piec to najlepiej nastawić piekarnik na 180 °C i piec 10-15 minut, tylko do momentu, aż kotleciki będą ciepłe.
Do masy groszkowo-ziemniaczano-szpinakowej mozna dodać jeszcze koperku lub sczypiorku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation