Kuchnia

kuchnia wege

Tarta z warzywami i serem pleśniowym | Moje Wypieki

Spód:

125 g masła
125 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
125 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera zmiksować masło i twaróg, do połączenia. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania ciasta. Powstałe ciasto może się lekko kleić. Delikatnie oprószyć mąką i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je a następnie wyłożyć nim dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną (nadmiar mąki należy strzepać). Włożyć do lodówki na 60 minut.

Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem a następnie wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.

Nadzienie warzywno - serowe:

200 g różyczek brokułów
200 g różyczek kalafiora
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula, drobno posiekana
100 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
75 g sera pleśniowego, pokruszonego
75 g Cheddara, startego na tarce
świeżo zmielony pieprz
Różyczki kalafiora i brokułów ugotować al dente (osobno, brokuły będą gotowe szybciej), w lekko posolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć na durszlaku do odsączenia.

Cebulkę podsmażyć na oleju. Wyłożyć ją na podpieczony spód (razem z olejem pozostałym ze smażenia) i równo rozprowadzić. Następnie na spodzie tarty poukładać różyczki brokułów i kalafiora, w przerwy pomiędzy nimi (i trochę po warzywach) wysypać oba rodzaje serów. Na górę wyłożyć pomidorki i powciskać w nadzienie. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać ciepłą (najsmaczniejsza) lub wystudzoną.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation