Kuchnia

kuchnia wege

Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce

3/4 szklanki pęczaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek białych
100 g pieczarek brązowych
8 połówek suszonych pomidorów w oleju
100 g rukoli
sos tamari lub sojowy
3 łyżki soku z cytryny
pieprz do smaku
2 jajka

Pęczak płuczemy na sicie, wrzucamy do 1.5 szklanki wrzącej wody. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 10 - 15 minut.
Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce
Kiedy kasza się gotuje, na łyżce oliwy szklimy posiekaną drobno szalotkę, a następnie dorzucamy posiekany drobno czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż płyn odparuje, a pieczarki zezłocą się.
Wlewamy łyżkę sosu tamari, chwilę smażymy i dodajemy ugotowany pęczak. Mieszamy, wrzucamy pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz rukolę.
Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce
Całość gotujemy jeszcze około minuty, doprawiamy do smaku sosem tamari i pieprzem oraz dodajemy sok z cytryny.

Pęczak z pieczarkami wykładamy na talerze, na wierzchu każdej porcji układamy po jajku w koszulce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation