Kuchnia

kuchnia wege

Kaszanka wegańska.


Składniki: szklanka kaszy gryczanej palonej, szklanka czerwonej soczewicy, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka ciemnego sosu sojowego, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz.

Zrób tak: Cebulę pokrój w pióra i duś pod przykryciem na oleju przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie powinna się skarmelizować. Pod koniec dorzuć posiekany czosnek. Kaszę gotuj pod przykryciem razem z soczewicą w 3,5 szklanki wody (gdyby zaczęło przywierać, dolej) po około 15 minutach połącz z cebulą (odłóż troszkę do podania) i przecierem pomidorowym, dopraw łyżką papryki wędzonej, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem, przykryj, wyłącz ogień i zostaw aż wszystko ostygnie i stężeje. Następnie nabieraj masę łyżką i praż porcje na suchej patelni z powłoką nieprzywieralną aż się się zrumienią.

Jedliśmy z prostą sałatką z pomidorów, rukoli i oliwy i odrobiną sosu z ostrych papryczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation