Kuchnia

kuchnia wege

Chrupiące kulki z brokułów | Lawendowy Dom


główka brokułów średniej wielkości

3 ziemniaki

duża cebula

ząbek czosnku

jajko i jedno białko

4 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych

panier wielozbożowy Mamut

sól

pieprz

olej do smażenia

Brokuły podzielić na małe kawałki. Ziemniaki obrać.
Ugotować ziemniaki i brokuły w oddzielnych garnkach do miękkości.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju z odrobiną soli.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Brokuły zmiksować na dość grubą „kaszę”.
Do miski włożyć brokuły, ziemniaki, dodać cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko, białko i zmielone płatki owsiane.
Masę doprawić solą i pieprzem, wyrobić, aż składniki się połączą.
Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę płatków.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w panierze i usmażyć na złoto.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation