Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Naleśniki gryczane z mięsem mielonym, warzywami i cheddarem
Składniki (na 2 porcje czyli 4 naleśniki):

ciasto:
500 ml zimnego mleka
1 jajko
mąka gryczana, około szklanki (tyle, by uzyskać konsystencję dość gęstej śmietany)
szczypta soli

farsz:
500 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
pół czerwonej papryki
1/3 puszki kukurydzy
1/3 puszki zielonego groszku
50 g startego cheddara (lub innego sera żółtego)
2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub chili
pół łyżeczki mielonego kuminu
1 mała cebula
ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Naleśniki: do miski wlewamy schłodzone mleko, wbijamy jajko, solimy i stopniowo, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto na 10 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy konsystencja jest dobra – ma przypominać dość gęstą śmietanę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie – dodajemy mąkę, zbyt gęste – rozrzedzamy mlekiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu (np. oleju rozsmarowanego papierowym ręcznikiem – patelnię smarujemy każdorazowo przed smażeniem).
Farsz: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Po około minucie dodajemy pastę paprykową. Chwilę przesmażamy do uwolnienia aromatu i dodajemy mięso. Energicznie mieszamy i rozbijamy je szpatułką na mniejsze kawałki. Gdy lekko się zetnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem i smażymy aż mięso będzie ścięte.
Na naleśnikach układamy farsz. Farsz posypujemy startym serem i dowolnie zwijamy naleśnik. Podgrzewamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Możemy podawać np. z kwaśną śmietaną 18%.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation