Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Naleśniki kokosowe z waniliowym nadzieniem

ciasto:
3 szklanki pszennej mąki
3 jajka
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli

nadzienie:
3/4 kg twarogu półtłustego (można od razu użyć mielonego)
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu waniliowego lub cukrem z wanilią)
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek


Masło rozpuść w rondelku i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaję do mąki i zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.
Do masy dodaj rozpuszczone masło, wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut minut.
Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
Pozostałe składniki nadzienia przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj odsączone rodzynki i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na żółty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię włóż kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.
Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienie i zwiń w rulon. Zwinięte naleśnik smaż na małej ilości masła do ładnego zrumienienia. Podawaj gorące z sosem owocowym lub innym, Twoim ulubionym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation