Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

na słono | DietaEwy.pl
Przepis znalazłam na opakowaniu ekologicznej mąki gryczanej firmy Symbio. Trochę zmodyfikowałam. Moja wersja:

15 naleśników smażonych na niedużej patelni (o średnicy 15 cm):

ok. 250 g mąki gryczanej
szczypta soli
pieprz ziołowy, papryka ostra
2 szklanki zimnej wody (500 ml)
łyżka oleju rzepakowego
Wymieszać mąkę, sól, pieprz ziołowy i paprykę ostrą. Dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać łyżkę oleju, wymieszać dokładnie łyżką i smażyć naleśniki z obu stron na suchej patelni.

Ciasto jest dość gęste, ale chyba dzięki temu te naleśniki (mimo że bezglutenowe) tak świetnie się smażą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation