Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami | Moje Qulinaria

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - przepis:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub lekko gazowanej
2 jajka
szklanka mąki pszennej
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Farsz:

500 g mięsa mielonego (ja używam chudego z indyka)
1 czerwona papryka
20-25 dag pieczarek
1 cebula
200 g passaty lub sosu pomidorowego własnej roboty np. pomidorowo-paprykowego
kilka kawałków suszonych pomidorów
zioła prowansalskie do smaku
oregano suszone do smaku
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonej słodkiej wędzonej papryki
kawałek żółtego sera w kostce stary na tarce


Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?

Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw, by odpoczęło. Przygotuj warzywa do farszu. Cebulę drobno posiekaj, paprykę umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę, pieczarki oczyść, pokrój na kawałki lub przeciśnij przez krajarkę do warzyw. Mięso mielone podsmaż, by się zarumieniło (ja to robię bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką). Dadaj cebulę, wymieszaj i podlej niewielką ilością wody (cebula się nie smaży, a raczej dusi; chociaż można ją oczywiście wcześniej przesmażyć na osobnej patelni i wówczas dodać do mięsa). Dadaj pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Całość chwilę duś na niewielkim ogniu, po czym dodaj passatę lub sos pomidorowy. Całość przypraw solą, pieprzem, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi oraz dużą ilością suszonego oregano.

Podgrzewaj przez kilka minut, by papryka zmiękła (w razie potrzeby dolej niewielką ilość wody). Jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj całość do czasu aż osiągnie dość zwartą konsystencję (chodzi o to, by mięso i warzywa nie pływały w sosie, ale by były nim oblepione i dość zwarto do siebie przywierały). Pod koniec duszenia dodaj kawałki suszonych pomidorów. Kiedy farsz będzie gotowy, smaż naleśniki (ja smażę je na dużej kwadratowej patelni do naleśników; takie duże naleśniki łatwiej się faszeruje, można go potem przekroić na pół). Na ciepłe naleśniki nakładaj podgrzany farsz, posypuj startym żółtym serem, zawijaj i podawaj. Wierzch naleśników polej ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation