Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Chaczapuri - gruziński przysmak
Składniki na ciasto drożdżowe:

0,5 litra ciepłej wody
20 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 kg mąki
1 łyżeczka soli

Farsz:

250 gram sera żółtego
300 gram sera mozzarella
250 gram sera feta
jajko

Przepis

Przygotowania ciasta:

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do mąki dodajemy jedną łyżeczkę soli a następnie zalewamy ciepłą wodą rozrobioną z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #1

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #2

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #3

Przygotowanie farszu:

Trzy rodzaje sera mieszamy w misce z dodatkiem jajka. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #4

Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek o grubości około 2 centymetrów. Na środku ciasta umieszczamy farsz, następnie zwijamy brzegi ciasta ku środkowi, tworząc w rodzaju kieszonki. Placek spłaszczamy ręką, delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #5

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #6

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #7

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #8

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #9

Placki smażymy na rozgrzanej oliwie około dwóch minut na każdą stronę. Tą samą czynność powtarzamy w przypadku każdego placka. Chaczapuri najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem dipu z jogurtu naturalnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation