Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Naleśniki kokosowe po indonezyjsku:

Ciasto naleśnikowe:
1/4 szklanki mąki kokosowej ,
1/2 szklanki mleka lub mleczka kokosowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
szczypta soli,
olej lub olej kokosowy do smażenia

Nadzienie kokosowe:
1 szklanka świeżo startego miąższu kokosa lub wiórków kokosowych,
1/2 szklanki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,
1/4 szklanki wody,
szczypta soli

Nadzienie bananowe:
2-3 banany,
1/2 szklanki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,
1/4 szklanki wody,
szczypta soli

Przygotować ciasto naleśnikowe - jajka zmiksować z solą, mlekiem lub mleczkiem kokosowym, mąką kokosową i mąką ziemniaczaną. Odstawić na około 10 minut.
Ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką. Jeżeli jest zbyt gęste, dodać odrobinę mleka (im cieńsze naleśniki chcesz uzyskać, tym ciasto powinno być rzadsze).
Na patelni do naleśników rozgrzać odrobinę oleju lub oleju kokosowego. Smażyć z obu stron cienkie naleśniki.

Przygotować nadzienie kokosowe - cukier i wodę umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż syrop zgęstnieje. Dodać sól i miąższ kokosa lub wiórki kokosowe. Jeżeli użyjesz świeżego miąższu kokosa, gotuj go w cukrowym syropie, ciągle mieszając około 5 minut, aż lekko odparuje. W przypadku suchych wiórków kokosowych, wystarczy je wymieszać z syropem i od razu zdjąć z ognia.

Przygotować nadzienie bananowe - na głębokiej patelni umieścić cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu około 5 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać banany pokrojone w dowolnej wielkości cząstki i smażyć na małym ogniu około 10 minut, starając się nie mieszać, tylko delikatnie przewrócić kawałki na drugą stronę, aby banany wchłonęły syrop.
Podawać z naleśnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation