Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Ruskie pierogi

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
1 jajko
1/2 litra ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg białego sera
2 duże cebule
pieprz czarny
oliwa
sól
Okrasa:
1 cebula
oliwa
Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
Farsz:
Ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty, ale nie brązowy kolor. Do farszu dodajemy sól,sporą ilość pieprzu i usmażoną cebulkę (bez oliwy). Farsz powinien być dość pikantny. Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienkie blaty. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na które nakładamy obficie farsz. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. Brzegi ciasta można posmarować zimną wodą, to ułatwi zlepianie. Gotowe pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Okrasa:
Cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie także pierogów z mięsem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation