Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Składniki

Naleśniki:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka mleka
-1 szklanka wody mineralnej gazowanej
-2 jajka
-szczypta soli
Nadzienie:
-500 g piersi z kurczaka
-przyprawa do gyrosa Rafex
-opakowanie warzyw na patelnię (bez ziemniaków)
-1 pomidor
-opakowanie sera z niebieską pleśnią
-sól, pieprz
-świeży tymianek

Przygotowanie

Naleśniki:

Jajka, mleko, wodę i mąkę miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min.

W małym rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem zamoczonym w roztopionym maśle. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy ciasto będzie zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać. Odłożyć.

Nadzienie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej pierś z kurczaka, tylko chwilę, do zrumienienia. Przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni smażymy warzywa na patelnię, do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Do warzyw dodajemy kurczaka, pokrojony w kostkę pomidor i ser pleśniowy oraz posiekany tymianek.

Wykonanie:

Na każdy naleśnik nakładamy po trochę farszu, następnie zwijamy ściśle jak krokieta. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation